ST10, 20 en 30: uitstekende instapmodellen
De Byomic BYO ST10/20/30 Stereomicroscoop is een ideaal instapmodel om kennis te maken met de wereld van de microscopie. Hij heeft een stevige metalen behuizing en is voorzien van een standaardvergroting van 20x. Er is ook een mogelijkheid voor een 10x tot maximaal 80x vergroting, dit kan in combinatie met optionele accessoires (zie tabblad accessoires). De standaardvergroting kan bereikt worden met behulp van 2 breedbeeld oculairs (vergroting van 10x) en objectieven met een vergroting van 2x. Alle optische delen zijn voorzien van een anti-schimmel coating. De optiek is van een zeer goede kwaliteit en geeft de kleuren natuurecht weer. Deze microscoop wordt geleverd inclusief verlichting van 12 Volt-10 Watt. Daarnaast worden er rubberen oogschelpen meegeleverd.
Hij is verkrijgbaar in drie modellen:
- Vergroting: 20x of 40x
- Hoek van het oculair 0° of 45°
Vergroting objectieven
Bij een microscoop wordt de vergroting bepaald door een combinatie van de objectieven en het oculair (in sommige gevallen zit er in de tubus ook nog een extra vergroting). De vergroting wordt aangegeven door het eerste cijfer met daarachter de x (bijv. 4x). Achter de vergroting zult u een schuine streep (/) zien met daarachter weer een cijfer. Dit is het N.A. nummer en staat voor Numerical Aperture ofwel de Numerieke Apertuur. N.A. betekent hoe goed het objectief van de microscoop in staat is om een heel klein object te kunnen onderscheiden. Hoe hoger het N.A. nummer is des te beter het objectief in staat is om een klein object te onderscheiden. Voor onderzoekers is het dus erg belangrijk om de objectieven te selecteren op het N.A. nummer.
Hoek van het oculair
Deze microscoop is verkrijgbaar met oculairen die zijn geplaatst in een hoek van 0° (rechtopstaand) of van 45°. Het voordeel van het observeren onder een hoek van 45° is het comfort tijdens langdurige observaties. De oogafstand tussen de twee oculairs is bij beide typen instelbaar tussen 55 en 75 millimeter. Het rechter oculair heeft dioptrie instelling (instelling voor de breuk van het licht) voor oogcorrectie, waardoor het beeld zeer scherp gesteld kan worden.
Stereomicroscoop
Een stereomicroscoop wordt normaliter gebruikt voor lagere vergrotingen. Waar bij een biologische microscoop het licht door het object gaat, wordt bij een stereomicroscoop het licht op het object geschenen. Een stereomicroscoop moet niet verward worden met een biologische microscoop die twee tubussen heeft (waar je dus met twee ogen doorheen kunt kijken). Een stereomicroscoop maakt altijd gebruik van twee oculairs maar in tegenstelling tot een binoculaire biologische microscoop heeft een stereomicroscoop twee aparte optische lichtpaden (met uiteraard twee objectieven en twee oculairs). Deze zorgen dat het beeld in het linker oculair iets afwijkt van het beeld in het rechteroculair, wat resulteert in een driedimensionaal beeld van het object dat bekeken wordt.
Een stereomicroscoop wordt doorgaans gebruikt voor objecten die niet doorzichtig zijn en waar licht dus niet door het object heen kan. Hij wordt veelal gebruikt voor het bekijken van gesteenten en insecten, in de juwelenbranche, voor het maken/bekijken van printplaten, materiaalonderzoek etc. Over het algemeen heeft een stereomicroscoop een vergroting tussen de 10x en 45x. Eventueel is deze uit te breiden tot een vergroting van 90x en met oculairen tot 180x.