Byomic BYO500 Bino: voordelige en professionele helderveld microscoop
De Byomic BYO500B is een binoculaire helderveld-microscoop die geschikt is voor gebruik door gevorderde en professionele microbiologen. Hij is vormgegeven met een stevige metalen behuizing en wordt geleverd met een handige houten opbergkist. Deze microscoop heeft een breed vergrotingsbereik van 40x tot 1000x. U kunt de vergroting uitbreiden tot maximaal 1500x, dit kan met behulp van optionele accessoires (zie tabblad accessoires). Dit komt tot stand door middel van het breedbeeld oculair met een vergroting van 10x en maar liefst vijf verschillende DIN-achromatische objectieven met een vergroting van 4x, 10x, 40x, 60x en 100x (geschikt voor olie-immersie microscopie, wat een sterkere vergroting van het preparaat mogelijk maakt).
Professionele binoculaire microscoop
De Byomic BYO500B is een zeer professioneel model van Byomic. Deze microscoop is uitermate geschikt voor wetenschappelijke doeleinden. Een binoculaire microscoop maakt gebruik van twee tubussen, zodat u met beide ogen het monster kunt bekijken. Hoewel dit model compatibel is met een digitaal oculair, raden wij u af een camera te gebruiken bij een binoculaire microscoop. Het licht in een binoculaire microscoop wordt namelijk verdeeld over de twee tubussen en er licht verloren gaat. Bij een stereomicroscoop verschilt het licht van het linker en rechter oculair. Mocht u wel (in de toekomst) een camera willen gebruiken, dan kunt u beter een trinoculaire microscoop overwegen of (als het budget niet toereikend is) een monoculaire microscoop. Er zijn vele optionele accessoires beschikbaar voor dit model zoals een fasecontrast-set en een donkerveldring.
Vergroting objectieven
Bij een microscoop wordt de vergroting bepaald door een combinatie van de objectieven en het oculair. De vergroting wordt aangegeven door het eerste cijfer met daarachter de x (bijv. 4x). Achter de vergroting zult u een schuine streep (/) zien met daarachter weer een cijfer. Dit is het N.A. nummer en staat voor Numerical Aperture ofwel de Numerieke Apertuur. N.A. betekent hoe goed het objectief van de microscoop in staat is om een heel klein object te kunnen onderscheiden. Hoe hoger het N.A. nummer is des te beter het objectief in staat is om een klein object te onderscheiden. Voor onderzoekers is het dus erg belangrijk om de objectieven te selecteren op het N.A. nummer.
De objectieven die bij de BYO500 Bino worden geleverd zijn achromatisch. Achromatische objectieven zijn de meest simpele objectieven: ze corrigeren kleurverschillen en hebben ongeveer een vlak veld van 65% (gemeten over het hele beeldveld).
Objecttafel
De BYO500B heeft een ruime metalen tafel van 132x145 millimeter. Met 2 objectklemmen kan het preparaat makkelijk op de tafel geklemd worden. De BYO500B microscoop wordt geleverd met een N.A. 1.25 Abbe condensor. Daarnaast bezit de microscoop een soepel lopend scherpstelwiel met grof-fijn instelling, waardoor het mogelijk is de nauwkeurigheidsgraad aan te geven. De tubus van deze microscoop heeft een 45 graden stereo inkijk en is daarnaast ook 360 graden draaibaar. Alle optische delen van de Byomic BYO500B zijn voorzien van een anti-schimmel coating. Deze microscoop wordt geleverd inclusief Halogeen verlichting van 6V-20W. Daarnaast wordt dit model geleverd met irisdiafragma (een continu variabel cirkelvormig diafragma) en filters.
Abbe-condensor
De Abbe-condensor is de meestgebruikte (en goedkoopste) condensor die in de meeste microscopen gebruikt wordt. Een Abbe-condensor kan maximaal een N.A. hebben van 1.4 (in de duurdere microscopen) en werkt met twee lenzen (in de duurdere modellen met 3 of meer lenzen) die zorgen dat het licht gebundeld wordt zodat het op het preparaat schijnt. De Abbe-condensor corrigeert niet voor beeldfouten en kleurschifting (hiervoor zou u een aplanatische, achromatische of een combinatie van beide condensors moeten gebruiken, welke alleen geleverd worden in de high end-microscopen van Nikon, Leica & Zeiss).
De Abbe-condensor kan op twee manieren bediend worden. Eén bediening is voor het verplaatsen van de condensor t.o.v. de werktafel. De andere bediening is voor het instellen van de diameter van de lichtstraal. Abbe-condensors kunnen soms extra opties hebben zoals filterhouders.
In hoogte verstelbaar
Een Abbe-condensor die in hoogte verstelbaar is kan gebruikt worden om een grotere of kleinere lichtstraal op het object te laten schijnen.
Irisdiafragma
Een irisdiafragma is bevestigd op de condensor en zorgt er door middel van een hendeltje voor dat er meer of minder licht doorgelaten kan worden.
Filterhouder
Sommige Abbe-condensors worden geleverd met een filterhouder waar bijvoorbeeld een blauw filter in geplaatst kan worden. Filters worden gebruikt om meer contrast te krijgen op het te onderzoeken object en zijn ook erg handig bij microscopie-fotografie.
Meegeleverde kleurenfilters
Indien een condensor over een filterhouder beschikt, wordt er meestal een (blauw) filter meegeleverd (bij de BYO 500 Trino is wordt deze meegeleverd). Er zijn echter ook veel andere kleurenfilters beschikbaar voor verschillende doeleinden.